Introductie-Video

"Maandag 14 mei 2018 kwamen er acteurs hier op school. Ze gingen vertellen over pesten en veiligheid. Je moet respect hebben voor andere mensen en elkaar respecteren. Ze hebben verteld hoe je omgaat met pesten en wat je kunt doen in zo’n situatie. We leerden dat je de gepeste moet helpen en achter hem/haar moet staan. De meeloper moet de gepeste kinderen helpen in plaats van meedoen met de pester. De acteurs speelden de pestsituaties na. Wij waren de regisseurs en vertelden wat de acteurs moesten doen. We mochten onze eigen toneelstuk ook zelf naspelen. We vonden het magnifiek. Het was heel leerzaam, serieus en zielig maar hebben ook gelachen want we wisten dat het nagespeeld was (maar het is wel echt gebeurd)."

 Groeten van de kinderen van de Midden-/Bovenbouw van de Wijnberg

Recensies

Omgaan met drank- en drugsgebruik

Wat: Een indrukwekkende workshop en training over hoe om te gaan met overmatig drank- en drugsgebruik door leerlingen.
Doel: Het onderwijzend personeel trainen hoe om te gaan met de problematiek rond alcohol- en drugsgebruik bij pubers en jong volwassenen. In deze leeftijdsfase gaan jongeren veel experimenteren en maken ze keuzes voor zichzelf. Hoe kunnen wij als volwassenen deze doelgroep assisteren in het maken van goede keuzes? Wat is daarvoor nodig? Deze workshop en training geeft handvatten om deze onderwerpen bespreekbaar te maken.
Voor wie: Onderwijzend personeel van het Voortgezet en het Middelbaar onderwijs.

Beschrijving van de workshop en training

De workshop start met informatie rond alcohol- en drugsgebruik. We gaan in op de vraag waar jongeren gevoelig voor zijn en hoe we dit positief kunnen beïnvloeden. Er wordt gesproken over keuzes en kansen. Welke kansen heb je? Wanneer zet je die in? Wat is schuld? Wat is machteloosheid? Wat is risicovol gedrag? Hoe ga je om met groepsdruk? En wie spelen allemaal een rol bij de sociale veiligheid van jongeren? Hierbij kijken we met name naar de rol van de docent.

De docenten krijgen een aangrijpend theaterstuk te zien waarbij overmatig alcohol- en drugsgebruik leidt tot verkeerde keuzes en zeer agressief gedrag. De workshopleider inventariseert samen met de docenten wat en waar het in het stuk mis ging. De docenten bedenken vervolgens scènes die mogelijk de problemen hadden kunnen voorkomen. Op een dynamische manier krijgen docenten door middel van het uitspelen van hun oplossingen feedback over wat wel en niet werkt.

In de training worden docenten door de acteurs getraind in het omgaan met jongeren waarbij de bovengenoemde problemen spelen. De professionele acteurs die experts zijn in het geven van feedback gaan ook met de docenten in gesprek.


Interesse of vragen?

Heeft u interesse of vragen? Via het onderstaande formulier kunt u gemakkelijk en snel contact met ons opnemen. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Uw naam *
Uw telefoonnummer
Uw e-mailadres *
Uw vraag of opmerking: *