Introductie-Video
"Maandag 14 mei 2018 kwamen er acteurs hier op school. Ze gingen vertellen over pesten en veiligheid. Je moet respect hebben voor andere mensen en elkaar respecteren. Ze hebben verteld hoe je omgaat met pesten en wat je kunt doen in zo’n situatie. We leerden dat je de gepeste moet helpen en achter hem/haar moet staan. De meeloper moet de gepeste kinderen helpen in plaats van meedoen met de pester. De acteurs speelden de pestsituaties na. Wij waren de regisseurs en vertelden wat de acteurs moesten doen. We mochten onze eigen toneelstuk ook zelf naspelen. We vonden het magnifiek. Het was heel leerzaam, serieus en zielig maar hebben ook gelachen want we wisten dat het nagespeeld was (maar het is wel echt gebeurd)."
Groeten van de kinderen van de Midden-/Bovenbouw van de Wijnberg
Recensies
Internetveiligheid en Cyberpesten
"Clicks & Kicks"
Doel: Het terugdringen van alle vormen van cyberpesten.
Waarom: Cyberpesten is in deze tijd van smartphones en internet een vorm van pesten die dramatisch grote vormen aanneemt. We laten in deze workshop zien wat voor verstrekkende gevolgen cyberpesten kan hebben. We bespreken alle vormen van pesten en maken duidelijk dat ieder mens recht heeft op (internet)veiligheid en bescherming van zijn privacy.
Voor wie: De workshop is zeer geschikt voor leerlingen 2e klas middelbare school. Een workshop die naadloos aansluit op de workshop 'Pesten doet pijn' die voor de eerste klas uitermate geschikt is.
Beschrijving van de workshop
Clicks & kicks is een nieuwe interactieve theaterworkshop van Bureau Horizon over inzicht krijgen en verantwoordelijkheid nemen over je eigen internet gedrag. In deze workshop gaan twee acteurs samen met één klas op zoek naar antwoorden op internet-vragen waar de leerlingen zelf misschien nog nooit over hebben nagedacht. We zoeken samen naar oplossingen van problemen die ze allemaal wel kennen en dagelijks online tegenkomen.
Gedraag je je online hetzelfde als offline? Hoe ga je om met de enorme hoeveelheid informatie die op je afkomt en moet je overal wat van vinden? Hoe hou je internet leuk en veilig voor jezelf en anderen? Hoe voorzichtig ben je met gevoelige informatie of foto's van jezelf en anderen? Kortom, Waar klik je op en wat voor gevolgen heeft dat? Is een simpele click een kick voor jou, omdat je dan nog meer” likes” krijgt? Of een kick in de rug van een ander, omdat je een rotopmerking over hem of haar deelt? Wel of niet ergens op klikken kan het verschil maken of je een internet-held of een internet-trol bent.
Nadenken voordat je klikt kan het verschil maken tussen een internet-Queen of een internet-Bitch. Jij bent de enige die dat zelf bij elke klik moet en kan bepalen. Er kijkt meestal niemand mee over je schouder en dat is best een grote verantwoordelijkheid.
Door middel van theater-scènes, improvisaties, een “like it or not” spel, een” emoji quiz”, serieuze discussie over veiligheid en vooral ook heel veel plezier laten de leerlingen op een nieuwe actieve manier nadenken over hun eigen online gedrag. Deze interactieve theaterworkshop heeft aangetoond dat de leerlingen op een speelse manier hun verantwoordelijkheid gaan nemen voor hun online gedrag.